Wędzenie zaczynamy od rozgrzania wędzarni . Dobrze rozgrzaną wędzarnię poznajemy po tym , że na jej ściankach nie skrapla się para wodna z powietrza. Po rozgrzaniu wędzarni i włożeniu kiełbasy uchylamy wierzchnie przykrycie do momentu obeschnięcia zewnętrznej powierzchni kiełbasek . Dopiero po tym szczelnie przykrywamy wędzarnie i rozpoczynamy wędzenie.Drewno podkładamy w niewielkich ilościach , tak aby nie było dużego płomienia. Tak wędzimy około 2 godzin po czym sprawdzamy czy kiełbasa jest uwędzona. Robimy to w ten sposób , że uciskamy kiełbasę palcami . Jeżeli mięso jest sprężyste to znaczy , że kiełbasa jest już uwędzona , a jeżeli jest jeszcze plastyczne i odkształca się pod palcami to trzeba jeszcze podwędzić . Pod koniec wędzenia dobrze jest troszkę zwiększyć temperaturę i przypiec kiełbaski tak około 10 – 15 minut .
Życzę udanego wędzenia !!!
SMACZNEGO !!!