Może najpierw wyjaśnię co to jest wędzenie i w jakim celu się go stosuje oraz przygotowanie mięsa do wędzenia czyli peklowanie. Wędzenie polega na nasyceniu mięsa dymem z wybranych gatunków drzew, usunięciu części wody i spowodowaniu zmian w białku, dzięki którym mięso będzie nadawało się do spożycia bez dodatkowej obróbki kulinarnej. Składniki dymu działają bakteriobójczo, co w połączeniu z odparowaniem wody i solą zawartą w mięsie daje utrwalenie mięsa stwarzając niekorzystne warunki do rozwoju wszelkich bakterii.

Natomiast peklowanie to nic innego jak nasączanie mięsa tzw. solą peklową z różnymi przyprawami w zależności co chcemy wędzić (kiełbasę, szynkę, boczek czy rybę ) .
A teraz najważniejsze no bo żeby zacząć wędzić trzeba zrobić wędzarnię. Czy jesteście gotowi  i zdecydowani żeby zacząć sztukę wędzenia w swoim własnym domu , na działce czy w ogrodzie?
Jeżeli tak to zaczynamy!!!