Czy zastanawialiśmy się kiedyś sięgając do lodówki po wędlinę, czy cokolwiek innego jak nasi przodkowie przetrzymywali żywność a szczególnie mięso nie mając takich udogodnień jak my teraz. Okazuje się,że mieli na to swoje sposoby, które niejednokrotnie stosujemy do dzisiejszego dnia, a jednym z nich jest właśnie sztuka wędzenia. Tak od niepamiętnych czasów wędzenie mięsa z upolowanej zwierzyny czy złowionych ryb było doskonałym sposobem na utrwalenie i oczywiście uszlachetnieniem potraw pod względem smakowym. Drugim takim sposobem było solenie mięsa a zwłaszcza ryb ponieważ sól jest dobrym środkiem konserwującym żywność.Połączenie tych dwóch sposobów okazało się rewelacyjne w skutkach i przetrwało do dziś. Dlatego mięso do wędzenia przygotowujemy przez peklowanie.
A teraz czy kiedykolwiek zastanawialiście się czemu wędzonki kupowane w sklepie smakują jednakowo pomimo różnych nazw i cen tych artykułów. Czy dostrzegliście kiedyś różnicę pomiędzy wędlinami ze sklepu a tymi próbowanymi kiedyś przez przypadek u znajomych lub przyjaciół a pochodzących z domowej wędzarni? Jest między nimi różnica? Na pewno jest i to z korzyścią dla tych ostatnich. A czy nie zastanawialiście się nad tym czy sami nie moglibyście zrobić takich pysznych wędlin?   Jeżeli tak, to właśnie dla Was chciałbym napisać, że to wcale nie jest takie trudne i że każdy może spróbować swoich sił w sztuce wędzenia. To z Wami chciałbym podzielić się swoim doświadczeniem i radą.