Szynka
- Przepisy
-
Jeżeli spróbowaliÅ›cie już zrobić kieÅ‚basÄ™ wg. prastarej receptury i udaÅ‚o siÄ™ to znaczy, że jesteÅ›cie  już gotowi na bardziej wykwintne dania. Spróbujcie sobie teraz wyobrazić stół zastawiony piÄ™knie pokrojonÄ… szynkÄ… boczkiem czy baleronem domowej produkcji. J te cudowne zapachy rozchodzÄ…ce siÄ™ po caÅ‚ym domu. Czy to aby tylko marzenie? Nie! Dlaczego nie mamy rozkoszować siÄ™ tym na prawdÄ™? Zrobienie dobrej szynki czy boczku jest równie proste jak zrobienie pysznej kieÅ‚baski. Trzeba tylko troszkÄ™ odwagi , żeby spróbować , a Sami przekonacie siÄ™ jaka to frajda. Ja zaczynam od wyboru miÄ™sa na wyroby. KupujÄ™ dwie caÅ‚e szynki wieprzowe tylne, tak do 5-6 kg jedna ( wiÄ™kszych nie polecam bo mogÄ… być ze starszych tuczników ) , dwa caÅ‚e boczki bez żeberek,tak ze 4 kg karkówki i z 1 kg udźca woÅ‚owego. Zapytacie po co tyle? Otóż nie bardzo opÅ‚aca siÄ™ wÄ™dzić tylko samÄ… szynkÄ™,wiÄ™c ja robiÄ™ to tak. Z szynek wykrawam lepsze miÄ™so na szyneczki , pozostaÅ‚e wykorzystujÄ™ do zrobienia kieÅ‚basy (patrz przepis na ” kieÅ‚basÄ™ swojskÄ… ” ) . Tak samo robiÄ™ z boczkiem i karkówkÄ… , a udziec woÅ‚owy jak siÄ™ sami domyÅ›lacie idzie też do kieÅ‚basy. I tak za jednym zamachem mam dwie , trzy szyneczki , boczek oraz baleronik z karkówki. Zaznaczam , że z karkówki też wycinam jeden Å‚adniejszy kawaÅ‚ek , a resztÄ™ przeznaczam na kieÅ‚baski . Tak podzielone miÄ™so trzeba teraz zamarynować. To przeznaczone na kieÅ‚basÄ™ robimy wg już znanego przepisu ( ” kieÅ‚basa swojska” ) , a resztÄ™ marynujemy. Do zalewy potrzebujemy : okoÅ‚o 2 litrów wody , okoÅ‚o 1/2 szklanki peklosoli, 5 listków laurowych , 5 zÄ…bków czosnku , 10 ziarenek ziela angielskiego , 5 ziarenek jaÅ‚owca , 2 Å‚yżki cukru , 10g pieprzu zioÅ‚owego. Do wody wsypujemy listki laurowe , ziele angielskie , jaÅ‚owiec i zagotowujemy. NastÄ™pnie zdejmujemy z ognia i rozpuszczamy sól peklowÄ… . Sprawdzamy , czy zalewa jest dostatecznie sÅ‚ona wkÅ‚adajÄ…c do niej caÅ‚e, surowe jajko. Jeżeli jajko unosi siÄ™ swobodnie to znaczy, że zalewa jest dobra, jeżeli jajko tonie to należy dosypać soli. Wyjmujemy jajko i dosypujemy resztÄ™ przypraw. Czosnek kroimy w plasterki i również dodajemy do zalewy. Teraz miÄ™so nakÅ‚uwamy widelcem i ukÅ‚adamy w wiÄ™kszym kamionkowym , lub emaliowanym naczyniu. Zalewamy marynatÄ… i przyciskamy czymÅ› ciężkim ( ja wkÅ‚adam talerz odwrócony do góry dnem i na niego stawiam butelkÄ™ piÄ™ciolitrowÄ… napeÅ‚nionÄ… wodÄ… ) .Naczynie stawiamy w chÅ‚odnym miejscu i codziennie przekÅ‚adamy miÄ™so. Po tygodniu wyjmujemy miÄ™so na jakieÅ› sito żeby obciekÅ‚o po czym przystÄ™pujemy do wiÄ…zania. Zamiast wiÄ…zać możemy kupić gotowÄ… siatkÄ™ do wiÄ…zania szynek i w niÄ… wcisnąć nasze wyroby. Boczek nie wiążemy tylko przekÅ‚uwamy hakiem i jest już gotowy do wÄ™dzenia. Tak przygotowane miÄ™so umieszczamy w wÄ™dzarni i zaczynamy wÄ™dzić. PostÄ™pujemy podobnie jak przy wÄ™dzeniu kieÅ‚basy tylko po obeschniÄ™ciu miÄ™sa zwiÄ™kszamy na chwilÄ™ temperaturÄ™ tak okoÅ‚o 15 minut a później już wÄ™dzimy normalnie jak kieÅ‚basÄ™ okoÅ‚o 4 godzin. Ja pod koniec wÄ™dzenia dokÅ‚adam do paleniska trochÄ™ drewna z jaÅ‚owca, ale jeżeli ktoÅ› nie lubi tego zapachu to proszÄ™ zakoÅ„czyć wÄ™dzenie normalnie. Tak otrzymaliÅ›my wyroby wÄ™dzone, które już w tej postaci możemy spożywać, ale możemy je również po uwÄ™dzeniu sparzyć, żeby jeszcze dodać im walorów smakowych. Jak parzymy szynki powiem za chwilÄ™, a teraz popróbujcie wÄ™dzonek. Å»YCZĘ SMACZNEGO!!!
Leave a Comment